מחצית השקל בשקל הקודש עשרים גרה השקל מחצית השקל
אריכות זו בתיאור המטבע דורשת ביאור:
א) מדוע מתייחס הכתוב אל המטבע כ"מחצית השקל", ואינו קורא לו בשמו שלו- "בקע"?
ב) לשם מה צריך הכתוב לציין תחילה שהמטבע הוא "מחצית השקל", ואז לפרש שהשקל השלם הוא "עשרים גרה"- והרי ניתן היה לכתוב מלכתחילה שהמטבע הוא עשה גרה?
ג) אפילו אם הכתוב מוצא לנכון, מסיבה כלשהי, להזכיר שמטבע זה הוא "מחצית השקל"- עדיין ניתן היה לכתוב בקצרה ש"מחצית השקל" היא עשר גרה; לשם מה, איפוא, צריך הכתוב לציין את ערכו של השקל השלם ("עשרים גרה")?
והרבי מליובאוויטש מלך המשיח מבאר:
נתינת מחצית השקל באה לכפר על חטא העגל- חטא של עבודה זרה, ניתוק והיפרדות מהבורא; ולכן צריכה מצוה זו לבטא את ההפך- הקשר אל הבורא וההתאחדות המלאה עמו.
וזוהי הסיבה לכך שהמצוה היא לתת מחצית השקל דוקא: על האדם להרגיש שהוא כשלעצמו אינו אלא "מחצית" בלבד, ורק כשהוא מתחבר ומתאחד עם בוראו (ה"מחצית" השניה)- הוא נעשה דבר שלם.
ולכן אין הכתוב מתייחס למטבע בשמו ("בקע") או בשוויו שלו ("עשר גרה"), אלא רק כ" מחצית השקל"- כדי ללמדנו השמצוה היא דוקא בנתינת מחצית, כאמור.
(לקוטי שיחות ח"ג ע'926)
שבת שלום
הרב ינאי רונן
בית חב"ד גוש מחי"ה הכתובת לכל עניין יהודי
www.chabadkfarchaim.com
שבת פרשת כי תשא
שבת פרה
כניסת שבת: 17:27
צאת שבת: 18:25
top of page
חיפוש
פוסטים אחרונים
הצג הכולכתשובה לשאלתו מביא רש"י את דברי רבי יצחק: "משום 'כוח מעשיו הגיד לעמו לתת להם נחלת גויים' - שאם יאמרו אומות העולם לישראל: ליסטים אתם,...
0
הסיבה לשמחה הגדולה של הילדים, היא בגלל שהשמחה בשמחת תורה אינה קשורה בלימוד התורה. אם השמחה הייתה מתבטאת דרך לימוד התורה, היה מקום לומר...
0
בחג הסוכות ישנן כמה מצוות מיוחדות, אך המצווה המרכזית, שעל שמה גם נקרא החג, היא מצוות הישיבה בסוכה. למצוות הישיבה בסוכה ישנן מעלות...
0
bottom of page
Comments