וְהָיָה עֵקֶב תִּשְׁמְעוּן אֵת הַמִּשְׁפָּטִים הָאֵלֶּה וּשְׁמַרְתֶּם וַעֲשִׂיתֶם אֹתָם.. וַאֲהֵבְךָ וּבֵרַכְךָ וְהִרְבֶּךָ וּבֵרַךְ פְּרִי בִטְנְךָ וּפְרִי אַדְמָתֶךָ דְּגָנְךָ וְתִירֹשְׁךָ וְיִצְהָרֶךָ שְׁגַר אֲלָפֶיךָ וְעַשְׁתְּרֹת צֹאנֶךָ עַל הָאֲדָמָה אֲשֶׁר נִשְׁבַּע לַאֲבֹתֶיךָ לָתֶת לָךְ.
ויש לשאול:
מטבע הדברים צריך להיות יחס כלשהו בין העבודה ובין השכר המשולם עליה: עבודה פשוטה המניבה פירות מועטים - גם השכר המשולם עליה הוא מועט; ואילו מלאכת אומנות המפיקה יבול יקר־ערך - זוכה לשכר רב.
כיצד ייתכן, איפוא, שהשכר על עבודה כה נעלית כקיום התורה ומצוותיה, הגורמת נחת רוח רבה לקב״ה (״נחת רוח לפני שאמרתי ונעשה רצוני״) — הוא הבטחה לשפע גשמי (״פרי בטנך ופרי אדמתך.. שגר אלפיך ועשתרות צאנך״)?!
מסביר זאת הרבי מליובאוויטש מלך המשיח על יסוד דברי המשנה ״שכר מצוה מצוה״:
לאמיתו של דבר, שום שכר — גשמי או רוחני — אינו יכול להוות גמול ראוי עבור קיום מצוה, שכן ערכה של מצוה אחת גדול לאין־ערוך מכל שכר שניתן להעלות על הדעת (כדברי חז״ל: ״יפה שעה אחת בתשובה ומעשים טובים בעולם הזה מכל חיי העולם הבא״).
השכר האמיתי היחיד עבור מצוה הוא המצוה עצמה, הקשר הפנימי בין האדם ובין הקב״ה שנוצר בכל עת שהוא מקיים מצוה; ובנוסף לכך — כאשר האדם מקיים מצוה, מזכה אותו הקב״ה בקיום מצוות נוספות, המגבירות ומחזקות עוד יותר את הקשר בינו ובין הקב״ה.
זוהי משמעותו של השכר הגשמי המובטח לבני־ישראל בפרשתנו (ובמקומות נוספים): השכר אינו השפע הגשמי עצמו, אלא ההזדמנויות שהוא מעניק להוסיף ולהרבות עוד יותר בקיום המצוות - ״שכר מצוה מצוה״.
וכדברי הרמב״ם הידועים: ״מהו זה שכתוב בכל התורה כולה: ׳אם תשמעו יגיע לכם כך, ואם לא תשמעו יקרה אתכם כך׳?
אין אותן הטובות הם סוף מתן שכרן של מצוות, ולא אותן הרעות הם סוף הנקמה שנוקמין מעובר על כל המצות; אלא כך הוא הכרע כל הדברים: הקב"ה נתן לנו תורה זו.. והבטיחנו בתורה, שאם נעשה אותה בשמחה ובטובת נפש, ונהגה בחכמתה תמיד - שיסיר ממנו כל הדברים המונעים אותנו מלעשותה, כגון חולי ומלחמה ורעב וכיוצא בהן, וישפיע לנו כל הטובות המחזיקות את ידינו לעשות התורה, כגון שובע ושלום וריבוי כסף וזהב, כדי שלא נעסוק כל ימינו בדברים שהגוף צריך להן, אלא נשב פנויים ללמוד בחכמה ולעשות המצוה״.
(עפ"י באורי החומש להתוועדויות תשמ״ט ח״ד ע׳ 163 ואילך)
שבת שלום
הרב ינאי רונן
בית חב"ד גוש מחי"ה הכתובת לכל עניין יהודי
www.chabadkfarchaim.com
שבת פרשת עקב
הדלקת נרות: 18:54
צאת השבת: 19:54
top of page
חיפוש
פוסטים אחרונים
הצג הכולכתשובה לשאלתו מביא רש"י את דברי רבי יצחק: "משום 'כוח מעשיו הגיד לעמו לתת להם נחלת גויים' - שאם יאמרו אומות העולם לישראל: ליסטים אתם,...
0
הסיבה לשמחה הגדולה של הילדים, היא בגלל שהשמחה בשמחת תורה אינה קשורה בלימוד התורה. אם השמחה הייתה מתבטאת דרך לימוד התורה, היה מקום לומר...
0
בחג הסוכות ישנן כמה מצוות מיוחדות, אך המצווה המרכזית, שעל שמה גם נקרא החג, היא מצוות הישיבה בסוכה. למצוות הישיבה בסוכה ישנן מעלות...
0
bottom of page
Comments