"אלה תולדות נח נח איש צדיק"
מפרש רש"י "הואיל והזכירו סיפר בשבחו, שנאמר 'זכר צדיק לברכה'"
צריך ביאור: מדוע באמת יש לשבח את הצדיק כשמזכירים אותו? וכי מה מוסיף שבח זה לצדיק?
והרבי מליובאוויטש מלך המשיח עונה: אחת מתכונות הדיבור היא, שהוא מוציא דברים שהיו נעלמים במחשבה לידי גילוי בפה. זוהי הסיבה לזהירות הרבה מפני לשון הרע (אמירת דברים שליליים על אדם), שכן כאשר אין מזכירים בדיבור את העניין השלילי, הרע נותר בהעלם ואינו מגיע לידי ביטוי בפועל. וכן לאידך גיסא (שהרי "מידה טובה מרובה ממידת פורענות"): כאשר מדברים על אדם דברים טובים ומשבחים אותו- הדבר מעניק לו חיזוק וסיוע בעבודתו, שכן הדיבור מוציא את הטוב שבו ואת מעלותיו לידי גילוי.
זוהי הסיבה לכך שראוי לשבח את הצדיק ולספר בצדקותו, שכן הדבר מוסיף ומגלה ביתר שאת את הטוב שבו. ובפרט בנידון דידן, שהקב"ה הוא המשבח את האדם, והשבח מפורש בתורה- שבוודאי יש בזה משום נתינת כח.
ובזה יבואר גם מדוע הזכירה התורה את שבחו של נח דוקא כאן, ולא בפעם הראשונה שנזכר נח- בסיום פרשת בראשית:
בפרשת בראשית אין המדובר אודות עבודתו של נח בכוחות עצמו, אלא על היחס של הקב"ה אליו- "ונח מצא חן בעיני ה'", והרי "מציאת חן" אינה תלויה כל כך בהתנהגות האדם עצמו, אלא היא באה כמתנה מלמעלה (כמו מציאה כפשוטה, שהאדם מוצא אותה ללא שטרח והתייגע עבורה); ולכן בפרשת בראשית אין סיבה להזכיר את שבחו של נח, שכן הזכרת השבח נועדה כדי לסייע לאדם בעבודתו, ושם עדיין לא דובר על עבודתו של נח.
דוקא בפרשתנו, כשמתחילה התורה לספר אודות התנהגותו ומעשיו של נח- כאן יש צורך בהזכרת שבחו, כדי להוציא את הטוב הנעלם שבו לידי גילוי, דבר המסייע לו בעבודתו.
(לקו"ש ח"ה ע' 36)
שבת שלום
הרב ינאי רונן
בית חב"ד גוש מחי"ה
www.chabadkfarchaim.com
שבת פרשת נח
כניסת שבת: 17:54
צאת שבת: 18:51
Komentáře