"ויקהלו על משה ועל אהרן ויאמרו אלהם רב לכם כי כל העדה כולם קדושים ובתוכם ה' ומדוע תתנשאו על קהל ה'"
"רב לכם- הרבה יותר מדאי לקחתם לעצמכם גדולה... אם לקחת אתה מלכות- לא היה לך לברר לאחיך כהונה" (רש"י)
יש לתמוה: כיצד יכלו קורח ועדתו לחלוק על נבואתו של משה- נבואה שכל ישראל היו עדים לה (כדברי הרמב"ם: "עינינו ראו ולא זר, ואזנינו שמעו ולא אחר... והקול מדבר אליו, ואנו שומעים: 'משה, משה! לך אמור להן כך וכך'"), ושעליה הבטיח הקב"ה למשה "וגם בך יאמינו לעולם"?
והרבי מליובאוויטש מבאר: קורח ועדתו לא התכוונו להכחיש כליל את נבואתו של משה, ולא טענו שמעשיו הם מדעת עצמו ולא על-פי ה'; אך הם סברו שגם מעשה שנעשה על-פי ה' ניתן לשינוי (או הוספה) על בסיס דרישה מוצדקת.
ובענייננו: קורח לא התכחש לכך שמינוי אהרון לכהונה גדולה היה על-פי ה', אך הוא סבר שאם יציג טיעונים מספקים שעל- פיהם הכהונה הגדולה מגיעה לו ולא לאהרון (למשל: חלקו של אהרון בחטא העגל- בניגוד לקורח שלא היה שותף בחטא זה, כלל שבט לוי)- יכול להביא לכך שהיא תילקח מאהרון ותינתן לו.
בדרך זו יש לפרש את דברי חז"ל, שלאחר בליעתם חזרו אנשי עדת קורח בתשובה והכריזו "משה אמת ותורתו אמת": כוונתם הייתה למונח "אמת" במובנו העמוק יותר- דבר שהוא נצחי ואינו ניתן לשינוי; בכך הודו אנשי עדת קורח בטעותם, והכירו בכך שהדברים שקבע הקב"ה על-ידי משה הם מוחלטים ונצחיים, ולא ניתן לשנותם.
(ליקוטי שיחות חי"ח ע' 188)
שבת שלום וחודש טוב
הרב ינאי רונן
בית חב"ד גוש מחי"ה- כפר חיים
www.chabadkfarchaim.com
שבת פרשת קורח
כניסת שבת: 19:25
צאת שבת: 20:30
פרקי אבות: פרק ד'
Comments